ŠTA SU KOLAČIĆI?

Kolačići (eng. Cookies) predstavljaju informacije poslate Vašem računaru od strane veb-stranice koju posetite. Kolačići obično čuvaju vaše postavke za veb-stranicu, kao što su željeni jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu veb-stranicu internet pretaživač šalje nazad kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene vašim potrebama. Kolačići mogu da čuvaju i podatke o ličnosti (kao što je vaše ime ili e-mail). Ipak, ova informacija može biti sačuvana jedino ako vi to omogućite – veb-stranice ne mogu da dobiju pristup informacijama koji im vi niste dali i ne mogu da pristupe drugim datotekama na vašem računaru.

NA KOJI NAČIN KORISTIMO KOLAČIĆE?

Naša veb-stranica koristi kolačiće u cilju pamćenja Vaših poseta i prilagođavanja i poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, a sve u svrhu zadovoljavanja Vaših potreba i očekivanja. Informacije dobijene putem kolačića mogu nam pomoći da analiziramo Vašu upotrebu naše veb-stranice i pružimo Vam bolje korisničko iskustvo. Podaci koje prikupljaju naši kolačići ne koriste se radi Vaše identifikacije ili oglašavanja putem e-mejla ili pošte. Takođe, ne koristimo kolačiće u cilju targetiranog i personalizovanog oglašavanja i reklamiranja deci.

KAKO MOGU DA UPRAVLJAM KOLAČIĆIMA?

Imate opciju da namestite postavke Vašeg internet pretraživača kako biste čuvali kolačiće u Vašem uređaju ili ih blokirali. Međutim, ukoliko izaberete opciju blokiranja kolačića i izbrišete sve kolačiće koje pretraživač koristi, uključujući i kolačiće drugih veb-stranica, postoji mogućnost da određena podešavanja ili informacije budu izmenjene ili izgubljene, čime se otežava poseta našoj stranici.

Ukoliko želite da blokirate kolačiće, možete da uključite postavke na Vašem pretraživaču kako biste bili upozoreni na kolačiće i bili u mogućnosti da odlučite da li želite da ih prihvatite ili ne. Ipak, svaki pretraživač je različito konfigurisan. Molimo Vas da pratite uputstva Vašeg pretraživača kako biste znali kako da izmenite postavke kolačića.

KOJE VRSTE KOLAČIĆA KORISTIMO?

NEOPHODNI KOLAČIĆI

Neki od naših kolačića su neophodni isključivo za upotrebu naše veb-stranice ili određene njene funkcije. Ako blokirate ove funkcionalne kolačiće, ne možete koristiti našu veb-stranicu. Ovo uključuje kolačiće koji se koriste kako bismo utvrdili da li je korisnik pristao na kolačiće koje naša stranica koristi ili ne.

PRIVREMENI KOLAČIĆI

Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računara po zatvaranju internet pregledača. Pomoću njih veb- stranica čuva privremene podatke, poput stavki u korpi za kupovinu.

ANALITIČKI KOLAČIĆI

Ovi kolačići nam omogućavaju da saznamo više o korišćenju našeg sajta, kao i da sačinimo statistiku i utvrdimo obim učestalosti korišćenja različitih elemenata našeg sajta.

Naš veb sajt koristi Google Analytics, analizu veb-sajta koju pruža Google Inc. Google Analytics koristi kolačiće __utma, __utmb, __utmc, __utmz, __utmt kako bi nam pomogli u analiziranju ponašanja korisnika, npr. spisak stranica koje posećuje ili trajanje posete. Podaci prikupljeni putem kolačića koji se odnose na Vaše korišćenje sajta biće poslati i čuvani na Google Inc. serverima lociranim u Sjedinjenim Američkim Državama. Više informacija o Google Analytics uslugama dostupno je na sledećem linku: http://www.google.com/intl/en/policies/privacy/

 

KOLAČIĆI DRUŠTVENIH MREŽA

“Kolačići društvenih mreža” odnose se na usluge koje pružaju društvene mreže, kao što su “Like” i “Share” opcije. Oni se koriste u cilju pamćenja Vaših deljenih preferencija na društvenim mrežama. Društvena mreža može da prati Vaše kretanje na našoj veb-stranici, isključivo na osnovu činjenice da je društvena mreža aktivirana na Vašem uređaju dok posećujete našu stranicu. Nemamo kontrolu nad obradom koju vrše društvene mreže radi prikupljanja informacija u vezi sa Vašom posetom našem veb-sajtu, a koje su povezane sa ličnim podacima koje one poseduju. Molimo Vas da pročitate politike zaštite privatnosti ovih društvenih mreža kako biste razumeli posledice njihovog korišćenja, posebno u pogledu oglašavanja i podataka o poseti sajtu koje mogu da prikupe koristeći gorenavedene opcije. Ove politike zaštite privatnosti bi trebalo posebno da Vam omoguće da izmenite svoj izbor u vezi sa ovim društvenim mrežama putem promene postavki na Vašem korisničkom nalogu na pojedinoj mreži.

FACEBOOK

Sledeći Facebook dodaci mogu biti integrisani na našem veb-sajtu i očitavati ili postavljati Facebook kolačiće:

> Like (omogućava korisnicima da označe “sviđanje” na Facebook-u)

> Facebook Share (omogućava korisniku “deljenje” na Facebook-u)

> Facebook Social Graph (omogućava našim veb sajtovima da postave Facebook elemente na naš veb sajt, kao što je profilna slika, javne Facebook objave, itd.)

Više informacija o Facebook pravilima privatnosti dostupno je na sledećem linku: https://www.facebook.com/about/privacy/

Više informacija o Facebook kolačićima dostupno je na sledećem linku: https://www.facebook.com/help/cookies

 

YOUTUBE I GOOGLE

Sledeći YouTube ili Google dodaci mogu biti integrisani na našem veb-sajtu i očitavati ili postavljati YouTube ili Google kolačiće:

> YouTube video player (omogućava gledanje YouTube videa na našom veb sajtu)

> YouTube account log-in (omogućava korisniku da se prijavi na svoj YouTube nalog i komunicira sa našim veb sajtom putem tog naloga)

> Google+1 button (omogućava korisniku tagovanje na svom Google+ nalogu)

> Google log-in (omogućava korisniku da se prijavi na svoj Google nalog i komunicira sa našim veb sajtom putem tog naloga)

Više informacija o Google pravilima privatnosti (takođe se primenjuju na YouTube) dostupno je na sledećem linku: http://www.google.com/intl/en-GB/policies/privacy/

 

TWITTER

 

Sledeći Twitter dodaci mogu biti integrisani na našem veb-sajtu i očitavati ili postavljati Twitter kolačiće:

> Twitter log-in (omogućava korisniku da se prijavi na Twitter nalog i komunicira sa našim veb sajtom putem tog naloga)

> Twitter share (omogućava korisniku “deljenje” na Twitter-u)

Više informacija o Twitter pravilima privatnosti dostupno je na sledećem linku: https://twitter.com/privacy